onsdag 4 december 2013

Att bli fri från Telia SMART router

Jag har Internet & IPTV från Telia. Tjänsterna i sig fungerar väldigt tillfredsställande för mig, och har aldrig haft något strul med dem. Men detta kräver extra hårdvara som man får låna av Telia när man flyttar in, och i detta fall även en VLAN-medveten trådlös router ifrån Thomson. Men det kanske tråkigaste är att Telia alla tar samtliga sina kunder för idioter eller helt okunniga, och väljer att utelämna stora delar funktionalitet.
Lyckligtvis går det att göra sig av med den (om du frågar mig) bedrövliga Thomson-routern och ersätta med en mindre VLAN-switch. Du kommer då kunna använda din egen router, dina egna regler och funktioner, eller kanske bara göra lite andra kabeldragningar där hemma
Tänkte berätta hur jag blev av med Telias router hemma hos mig.

Thomson-routern (789VN) är rätt osnygg och fysiskt oplacerbar så får ligga ner i hyllan, obegripliga menyer på dåligt översatt Svenska. Fungerar som lokal DNS-server men har varken forward eller reverse lookup av lokala enheter. De försökte även sälja på mig 250Mbps-tjänst, vilket jag tyckte var poänglöst eftersom det bara är 100Base-Tx portar i routern/switchen. Usch ja.
Jag plocka fram min Cisco 2950 och gjorde analysera trafiken från uttaget Wireshark.
# monitor session 1 source interface Fa0/11
# monitor session 1 destination interface Fa0/5 encapsulation dot1q
IPTV kommer alltså på Vlan ID 845 med QoS 3. Man kan dumpa ner multicast-strömmen i VLC om man vill, men den faktiska h264 videon är givetvis krypterad så man ser bara skräp. Men TV4 har t.ex udp://239.16.16.133:5555. Själva Internet ligger på default Vlan 1 (QoS 0), så i princip får man internet utan Thomsonlådan om man vill
Lilla mysteriet är, att Thomson-lådan verkar ha två publika Vlan-interface, ett för Internet (2.248...), ett för IPTV (217.215...). IPTV-boxen har en vanlig intern 192.168.1.0/24 och är nåbar lokalt på nätverket. Thomson-lådan måste agera som en typ av Multicast-router, alltså inte enbart switch. Detta är troligen en något proprietär lösning/konfigurering av Telia (men jag vet att det går att göra med rätt utrustning).
Intressant nog så verkar inte IPTV-boxen ha något emot att kopplas direkt på VLAN 845, den får istället då en publik adress själv (217.215...) och det fungerar bra att se TV ändå. Dock märker jag att kanalskiftena är något långsammare, skulle tro Ciscon som är lite fascist med Multicast-hoppandet möjligen :)
Men eftersom jag inte känner för att ha en 24-portars switch stående bakom TV-bänken så insåg jag att jag fick försöka hitta något annat. Switchen i min Netgear WNR3500L inte klarar VLAN ID högre än 15, så var jag tvungen att ha någon vettigare switch framför.
Jag skaffa en liten Netgear GS150EV2 som ska klara både 802.1Q, IGMP Snooping och port-mirroring. Något labilt konfigurationsverktyg (vad är det för fel på telnet...?), skulle det inte funka så kan jag alltid ha den som switch istället för Thomson-lådan, men den verkar göra vad man ska och gav inte mer än 300:- för den.
Konfigurerade följande:
p1 PVID 1 VLAN1 untagged (till egen router)
p2 PVID 1 VLAN1 untagged (framtida behov...)
p3 PVID 845  VLAN845 untagged  (IPTV-box)
p4 PVID 1 VLAN1 untagged, VLAN845 tagged (framtida behov...)
p5 PVID 1 VLAN1 untagged, VLAN845 tagged (inkommande)

IGMP Snooping = Enabled
IGMP Snooping VLAN ID = 845
IGMP Static Port = p5
Och vips var Telias router borta! Känns bra att vara tillbaks på DD-wrt och en vettig hemnätverksmiljö igen :)

Om inte VID845 skulle funka kan ni ersätta det mot 243 istället. (på samtliga ställen)

Inet 319kr jan-2017 Netgear ProSafe Plus GS105E V2
Fler tips på valbara switchar lista på prisjakt

Här kommer några skärmdumpar på hur det ser ut:


 

44 kommentarer:

 1. Hej
  Jag tror mig ha ställt in min GS105E på samma sätt som du har beskrivit. Men IPTVn får inget IP när den startar upp. När man kör wireshark så ser verkar TVn ligga på Vlan 845 "802.1Q Virtual LAN, PRI: 3, CFI: 0, ID: 845".

  GS105E är inställd på att automatisk IP tilldelning.

  Fungerade det direkt när när du koppla in switchen eller måste man vänta någon timme innan det hoppar igång?

  Tacksam för svar och God Jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Nu hoppa det ihång, tack för en utmärkt guide!

   Radera
  2. Härligt! Hoppa det igång av sig själv eller fick du ändra något?

   Tack! God jul

   Radera
 2. Tack ska du ha för denna guiden, har spenderat halva dagen på att försöka klura ut hur jag ska göra mig av med Telia-routern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att den kommer till användning!

   Radera
  2. Nu ska jag bara fundera ut hur jag ska skicka både IPTV och internet över samma port till ytterligare en switch...

   Radera
  3. Hej, gammal tråd men jag undrar om du löste det med både IPTV och internet över samma port till ytterligare en switch

   Radera
  4. Jag har tyvärr inte lagt någon energi på att lösa det över samma port. Dock ska det gå. Förövrigt funkar denna guide fortfarande.

   Radera
  5. Jag har fått det till att fungera. Gör en sk trunkport där du taggar både VLAN 1 och VLAN845 till en annan managerbar switch och konfa även inkommande port där med taggat VLAN 1 och VLAN 845. Därefter är det bara att köra untaghed VLAN ut på öveiga portar.

   Radera
  6. Har telia 100/100 fiber och har fixat en TL-SG108E switch och vill lägga VLAN på dennna.

   Min fråga är, behövs det 2st inkommande från routerns LAN portar för IPTV & Internet (243 IPTV, 250 Internet) till switchen också?

   Behöver 3 st portar till IPTV för 3 TV-boxar för 3 rum, och Internet på 3 portar för 3 rum i respektive tvbänk.

   Undrar hur inställningarna skall se ut i gränssnittet på VLAN i TL-SG108E switchen?

   Utrustning: Telias Technicolor TG799vac, CTS HES 3106 Plus, TL-SG108E

   Ska portarna vara taggade el otaggade och skall PVID också andvädas på switchen? https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/28056166_1718120894917296_9034418951561404750_n.jpg?oh=4743e13317de1cead4cca9255af1dd59&oe=5B177A6B

   Radera
 3. Och kan man göra detta på vilken router som helst som stöder de lägen du nämnde? Tror du att det går att köra Telia IPTV genom en D-Link DIR-818LW?

  Tack igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. om du använder lösningen i guiden så fixar switchen allt så då spelar det ingen roll vilken router du använder dig av, så då funkar det fin fint med den du har nämnt!

   Radera
 4. GIllar guiden starkt! Sitter med Telias Thomson 789 som startade om sig PRECIS för femtielfte gången, har ingen lösning till detta. Och av ren ilska började jag googla efter en lösning, och hittade din guide. SKa införskaffa en router i dagarna och testa, inväntar lönen bara :)

  SvaraRadera
 5. Hejsan jag gillar verkligen initiativet, Jag har nyligen skaffat en R7500 och jag har följt din guide med samma switch och så och jag får internet och så men IPTVn startar inte, Står bara "could not get an IP adress. Please check cables... etc etc." Ska jagbara låta boxen stå på eller ska jag göra något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Prova med att låta det stå några timmar / över natten. Borde funka, eventuellt om det skulle vara fel VLAN ID för dig. Vet att det finns en bra tråd på sweclockers där dom nämner några till. Börja dock prova med att det får stå på.

   Radera
  2. Tack för väldigt Snabbt svar! jag testar startar den nu så får den stå i det läget då, skulle det inte funka ska jag ändra allt som har 845 till 243 istället då T.ex har för mig att dom kör IPTV2 på det, ?

   Radera
  3. Jag är osäker men det låter bekant!
   http://m.sweclockers.com/forum/trad/1195763-sa-har-far-du-telia-iptv-att-fungerar-pa-asus-routers-utan-annan-utrustning

   Radera
  4. Inne på MultiCast ska jag ändra det med IGMP Snooping där? har ju gjort det redan med Enable 845 och port 5 men tänkte på om jag inte skulle gjort det

   Radera
  5. Har löst det!, Stängde bara av Multicast Flicken helt så funka det direkt!
   Tack för guiden!

   Radera
 6. Tack för denna guide! Lösningen som sådan får fungera hos mig tills att jag hittar en bra router där jag kan separera vlanen. Då får lillswirren en annan roll. Jag orkade inte sniffa för att få reda på vlan numret, så jag ringde Telia. De sa att det skulle vara 243 vilket jag sett i en del artiklar i ämnet... men det fungerade inte.. då ändrade jag till vlan 845 som i denna guide... då lirade det. spännande att telias tekniska support inte kan tala om rätt vlan nummer för en kund...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att den kommer till nytta!

   Radera
 7. Hej. Vill försäkra mig att jag förstår: sitter GS105 som första enhet i din konfiguration - dvs före routern? Jag avser byta ut Telias wifi-router mot en Linksys router (LRT224) varifrån jag har en kabel till en GS105 dit jag kopplar en dator och digitaltv-boxen. Räcker det i mitt exempel att konfigurera GS105 eller måste jag även konfigurera i routern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det stämmer, switchen GS105 är den första enheten precis som du säger, den smarta switchen GS105 vidare till IPTV. Och ytligare en port, till min router där jag inte har gjort några ändringar så att säga.

   Radera
  2. TAck för snabbt svar!

   Radera
 8. Hej. Tack för en bra beskrivning. Jag har ett problem och det är hur man kommer åt Switchen från min dator. Den får väl ingen ip-adress som jag kan komma åt från mit lokala lan? Hur sköter du administrationen på switchen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, precis... Det blir lite krångligt men jag har löst det så att jag kopplar om den så jag får den fysikskt innanför mitt nätverk och då kan jag administrera den, sedan kopplar jag tillbaka... Jag har gjort detta en gång utöver den gången jag fixa allt, har tuffat och gått utan problem för mig.

   Radera
 9. Hej. Jag sitter här nu och har lämnat min Asus router som det gick väldigt smidigt att få IPTV från Telia att fungera. Har skaffat med en Ubiquity router samt en GS105E. Har kopplat in switchen före routern, samt ställt in som du har gjort i guiden ovan men får inte ut någon IPTV på porten. Du har inte möjlighet att spara ner din config fil och skicka över den så kan jag kika på den? Stort tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Upptäckte precis att jag hade missat ladda upp en screenshot, på VLAN 01 ska du ha alla portar otaggade som du ser på bilden jag ladda upp. Eventuellt det som strula för dig. hm, lite lustigt att du inte får ut IPTV, det kan vara så att dom kör på ett annat WAN hos dig.

   Radera
  2. om VID 845 inte funkar så kan du prova 243 också, lycka till!

   Radera
  3. Tack för svar. Jag kör otaggat på VLAN1. Allt fungerar fast IPTV går inte i gång på boxen. Testade även VLAN 243 utan framgång. När jag körde min Asus router så var det VLAN 845 som trycktes ut på port 4 och det fungerade. Så jag tror det är VLAn 854 som är aktuellt för mig. Det skumma är att EPG fungerar med program informationen, och ljudet hackar något fruktansvärt, men har ingen bild. Så någonting släpper den igenom.

   Kör med följande inställningar:
   P1: VLAN 1 (U) & VLAN845 (T) - WAN
   P2: VLAN 1 (U) - Används ej
   P3: VLAN 1 (U) - Används ej
   P4: VLAN 845 (U) - Till Telias TG-234 trådlöst till Digital-TV boxen.
   P5: VLAN 1 (U) - Till EdgeRouter-X

   P1: PVID 1
   P2: PVID 1
   P3: PVID 1
   P4: PVID 845
   P5: PVID 1

   Multicast: Enable
   VLAN ID: 845
   IGMP Snooping: P1

   Radera
  4. Låter riktigt skumt, ser ju ut som att du har gjort helt rätt också.
   Långskott, men det kan inte vara din TG234 som strular? Du kan inte prova att dra kabel direkt för att prova?

   Radera
  5. Vad händer om du stänger av mutlicast i switchen?

   Radera
  6. Bra fråga. Jag ska kolla TG-234 om den är boven. Ska även test att stänga av multicasten.

   Radera
  7. Det fungerar. Behövde köra reset på Tg-234 det var den som spökar.

   Radera
 10. Hej. Fått det att fungera med 1 st TV box på port 3, men när jag sätter ytterligare en box på port 4 så fungerar det inte, konfigurerade då även port 4 att sitta på vlan 243 men då får jag ingen bild men ljudet tuggar...fungerar inte denna lösning med två tv boxar ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du prova och koppla in en switch på port tre och sedan koppla in TVboxarna i dessa?

   Radera
 11. Yup...då började bägge TV boxarna att fungera, tur att jag hade en gammal sunkig switch låg, då kan vi konstatera att jag troligtvis konfigurerat Netgear Switchen fel ....
  Tack för hjälpen !

  SvaraRadera
 12. Hej och tack för din guide. Jag får det dock inte att fungera, kanske har de uppdaterat tjänsten på något sätt? Har precis fått fibern installerad. Har försökt sniffa den röda porten på min Inteno (där alltså all trafik bör komma) med wireshark men där hittar jag inga vlan (har kollat och mitt nätverkskort borde kunna visa vlan). Däremot kommer det lite frågor om grupptillhörighet för broadcasting (IGMPv2 och ICMPv6 som jag inte vet så mycket om). Jag antar att den får fel svar där eftersom broadcastingen sedan inte sätter igång.
  Hursomhelst, min fråga är om du tror att det skulle fungera att koppla en gs105e/gs108e till både röd och gul utgång på Intenon, packa ihop dem på olika vlan i en trunk och sedan packa upp dem igen i andra änden med en annan gs105e/gs108e? Känner inte att jag behärskar det här till fullo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. först och främst vill jag säga tack! än så länge funkar precis denna lösning för mig.
   Jag har inte själv provat att göra så som du är inne på, har dock varit intresserad av att testa men med tanke på att det har funkat så bra ändå så har jag inte orkat. Jag tycker det helt klart kan vara värt att testa din lösning mer! lite lagom luddigt men jag tror det skulle funka fint.

   Radera
 13. Tack för att du gjort grovgörat. Från 30/30 trådlöst till 80/80 när jag bytte till en riktig AP, känns mer rimligt att betala för 100/100 nu.
  Enda förlusten är att det inte går att använda mobilappen för att byta kanal men jag ska labba lite med att sätta upp ett ett till trådlöst nät.

  SvaraRadera
 14. Hej! Vet du om man kan använda DMZ från routern till switchen för att därifrån få IPTV att fungera? Mycket tacksam för svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Ingen aning. Känns inte som DMZ är tänkt så.
   Hade lite problem att få igång tv eftersom tv-boxen inte ville kännas vid nätverket. Det fungerade till slut om jag körde IPTV otaggat och taggade nätverkstrafiken.

   Radera