torsdag 26 december 2013

Så väljer du rätt kanal för ditt trådlösa nätverk

Trådlösa nätverk skickar datan över så kallade kanaler, och det är en god idé att kontrollera vilken kanal din WiFi-router använder för att den inte ska krocka med andra nätverk. Det här är speciellt viktigt om du bor i lägenhet och har många grannar med trådlösa nätverk.

Med hjälp av gratisprogrammet inSSIDer kan du enkelt ta reda på vilka kanaler alla nätverk i närheten använder sig av. Därefter är det bara att konfigurera om din router till att använda en annan kanal.

inSSIDer laddar du ner gratis från tillverkaren Metageeks hemsida. Programmet fungerar ihop med Vista och Windows 7, och både 32- och 64-bitars operativsystem. När du installerat inSSIDer och startat det kommer du att få upp en lista över tillgängliga nätverk inom din räckvidd, tillsammans med kanal (Channel).
inssider
De allra flesta routrar låter dig bestämma vilken kanal du vill använda. För att göra det loggar du in på din routers administrationsgränssnitt. Det gör du via webbläsaren och adressen http://192.168.0.1 eller dylikt (0:an är ibland 1 eller 100, du kan ta reda på vilket genom Start -> Kör, skriv cmd och sedan ipconfig). Leta därefter upp Wireless Settings, eller dylikt:
wireless-channel
Läs också: 5 tips för bättre trådlöst nätverk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar